Falafeliai – tradiciniai vidurio rytuose paplitę kepsneliai, gaminami iš džiovintų avinžirnių arba pupelių. Paprastai patiekiami su humusu, tahini, salotomis ir kitais vidurio rytų šalių pagardais. Šie kepsneliai lengvai šaldomi ir gali tapti daugelio receptų sudėtine dalimi.
- 500 g avinžirnių
- 1 svogūno
- šiek tiek šviežių ar džiovintų petražolių
- 4 skiltelių česnako
- 1,5 šaukšto miltų
- 1,5 šaukštelio druskos
- 2 šaukštelių malto kumino
- 1 šaukštelio maltos kalendros
- 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- šiek tiek čili prieskonių
- šiek tiek malto kardamono
- 1 litro rapsų aliejaus kepimui
Šiame recepte būtini džiovinti avinžirniai, jei galvojate, kad pavyks išsisukti su konservuotais – nevarkite. Avinžirnius užmerkiame vandenyje per naktį.
Kitą dieną juos nukošiame, praskalaujame vandeniu ir verčiame į maisto trintuvą kartu su smulkintu svogūnu, česnaku, miltais ir visais prieskoniais. Viską malame iki vientisos smėlio konsistencijos. Jei malant trūksta skystumo, pilame šiek tiek vandens.
Iš gautos masės formuojame rutuliukus. Turėtų gautis 30-40 vienetų. Tuo pat metu į didelį puodą supilame aliejų ir jį užverdame. Falafelius verdame karštame aliejuje po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai paruduoja.
Kuomet išverda, sudedame ant popierinio rankšluosčio, o kai atvėsta, naudojame juos įvairiuose patiekaluose, šaldome, kepame.
Turintiems pomėgį pasisukioti virtuvėje, kviečiame prisijungti prie Facebook grupės, kurioje gausite dar daugiau naudingų patarimų ir patiekalų receptų: