
Jei atvirai, jau kuris laikas pas mane namuose nėra nei grikių, nei perlinių kruopų, nes jų kažkaip atsivalgiau. Tačiau visuomet stengiuosi turėti lęšių, nes juos nesudėtinga paruošti (verda 10-20 min) ir iš jų gimsta tikrai gardūs patiekalai. Istoriškai lęšiai yra pati seniausia ankštinė kultūra, kurią augino ir valgė dar senovės egiptiečiai ir romėnai.
Tai be galo sveikas ir sotus ingredientas, kurį aš naudoju sriubose, troškiniuose ir salotose. Šis indiškas lęšių troškinys – vienas iš mano mėgstamiausių patiekalų. Gamyba nesudėtinga, ingredientai vos keli. Žinoma, patiekalui reikia kelių prieskonių, tačiau jei jų turite – nuostabiai skanus patiekalas garantuotas.
Beje, kad palengvinti savo gyvenimą virtuvėje, visuomet labai rekomenduoju pradėti po truputį plėsti savo turimų prieskonių kolekciją. Pradžioje įsigykite vieną ar kitą prieskonį ir palengva pradėkite naudoti gaminamuose patiekaluose. Pamatysite kaip neilgai trukus pagerės jūsų kulinarinis supratimas, įgūdžiai ir nustebinsit save kvapnesniais bei skanesniais patiekalais. Štai mano universaliausių prieskonių rekomendacijos, kuriuos tiesiog privaloma turėti namuose.
- Kuminas
- Kalendra
- Cinamonas
- Ciberžolė
- Malta paprika
- Raudonėlis
- Čiobrelis
Žinoma, sąrašiuką galėčiau tęsti ir tęsti, tačiau pirmai pradžiai šių prieskonių tikrai pakaks. Kai kurių iš jų taip pat prireiks šiam troškiniui, kurio receptas šiek tiek žemiau.


Greitai ir nesudėtingai paruošiamas labai kvapnus troškinys.
- 200 g raudonų lęšių
- 1/2 šaukštelio maltos kalendros
- 1/2 šaukštelio malto kumino
- 1 šaukštelis cinamono
- 1/2 šaukštelio ciberžolės
- 1/2 šaukštelio maltos paprikos
- žiupsnelis malto kardamono
- žiupsnelis malto čili
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 2 nedideli svogūnai
- 2 pomidorai
- 3 česnako skiltelės
- 2 cm imbiero gabalėlis
- 1 nedidelis čili pipiras
- 2 šaukštai sviesto
- 1/2 citrinos sulčių
- šiek tiek natūralaus jogurto (patiekimui)
- šiek tiek šviežios kalendros (patiekimui)
Pirmiausia išsiverdame raudonus lęšius. Jie įprastai verda apie 20 min, tačiau šį kartą radau LIDL'e labai kokybiškus, kurie išverda per nepilnas 10 min. Puode užverdame vandenį, tada supilame lęšius ir verdame kol išverda. Tuomet nupilame vandenį ir lęšius padedame į šalį.
Atskirame puode ištirpiname 1 šaukštą sviesto ir ant jo apkepame smulkintą svogūną, česnaką, imbierą bei čili pipirą (apie 4-5 minutes).
Kuomet svogūnai suminkštėja, suberiame kubeliais pjaustytus pomidorus, prieskonius (maltą kalendrą, kuminą, cinamoną, ciberžolę, kardamoną, papriką, maltą čili). Viską pakepame dar kelias minutes ir sudedame išvirusius lęšius. Viską labai gerai išmaišome, jei norisi įpilame šiek tiek vandens.
Pagardiname druska, pipirais, citrinos sultimis ir šaukštu sviesto. Dar kartą išmaišome. Ant viršaus pabarstome šiek tiek šviežios kalendros bei apšlakstome natūraliu jogurtu.
Patiekiame su ryžiais ar indiška duonele.
#reklama #lidlpartnerystė
1 comment
Dievinu lęšius… Tą receptą atradau, beieškodama ką įdomaus dar pagaminti iš šių sveikų kruopų. Ir dar su indiškais prieskoniais!! Dvigyba sėkmė. Dėkoju už puikų receptą. Jūsų tinklaraštį tijrai pavartysiu – arabiški, indiški prieskoniai – šiai dienai mano silpnybė….:))