Ispaniški tapai (isp. tapas) – tai ne tik mažomis porcijomis patiekiami įvairūs užkandžiai, bet tai yra ir tikrų tikriausia ispanų kultūros bei tradicijų dalis. Kaip žinia, ispanai yra dideli vyno mėgėjai, o kad prisiviliot klientus, barų ar vyninių savininkai pradėjo vaišinti svečius mažomis jūros gėrybių, mėsos, marinuotų ar troškintų daržovių porcijomis, norėdami, kad klientai gertų daugiau vyno. Na, visai logiška, nes šie tapai valgosi tikrai labai skaniai ir smagiai, prie jų puikiai bendraujasi, o jei būna vyno, tai jis tikrai išsigeria. 🙂
Gaminti šiuos užkandžius man labai patiko, nes juos paruošti buvo tikrai nesudėtinga. Kiekvienam iš jų prireikė tik kelių ingredientų, tačiau visi tapai buvo labai skirtingi ir juos valgyti buvo vienas malonumas. Virtuvėje užtrukau keliasdešimt minučių ir vakarienė iš 5 ar 6 patiekalų buvo paruošta. Taip, porcijos nedidelės, tačiau to pilnai pakako ir šiek tiek maisto liko sekančiai dienai. Jau buvau minėjęs, kad tokio stiliaus vakarienės, kuomet galima ragauti kelis skirtingus patiekalus (panašiai, kaip ir anksčiau mano aprašyti itališki Antipasti), man žiauriai patinka, be to labai tinka rengiant įvairius vakarėlius. Jei sugalvosite pasigaminti jų namuose, pagrindinė taisykle ir mano patarimas – naudoti kuo kokybiškesnius ingredientus (alyvuogės, chorizo dešra, jūros gėrybių mišinys, artišokai ar panašiai), kuriuos šią savaitę radau LIDL’e. Beje, ačiū labai už rekomendacijas, kurias davėte man Instagram’e – tikrai pagelbėjote. O šiaip, galiu drąsiai teigti, kad ateityje parengsiu daugiau ispaniškų tapų receptų, nes šį kartą jie gauna 10 balų!
Užkandžiai, kurie labai tinka prie vyno ir alsuoja saulėtąja Ispanija.
- 200 g krevečių
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 7 skiltelės česnako
- 1/2 šaukštelio maltos paprikos
- 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
- žiupsnelis čili miltelių
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek šviežios petražolės
- 50 g chorizo dešros (pjaustytos griežinėliais)
- 1 skiltelė česnako
- 3 šaukštai balzamiko acto
- 1 šaukštas medaus arba agavų sirupo
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 skardinė konservuotų artišokų
- 7 skiltelės česnakų
- 10 vnt. vyšninių pomidorų
- 50 ml sauso balto vyno
- 1/2 šaukštelio paprikos miltelių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1/2 kepalo šviežios duonos (rekomenduoju ciabatta arba prancūzišką bagetę)
- 5-6 pomidorai
- 1 skiltelė česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 10 žalių alyvuogių
- 10 europinių ančiuvių filė
- 10 marinuoto jelapeno griežinėlių
- 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų
- 300 g šaldyto jūrų gėrybių mišinio
- 1/2 svogūno
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštas kaparėlių
- žiupsnelis čili paprikos miltelių
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek šviežios petražolės
Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų.
Suberiame smulkintą česnaką, čili miltelius ir pakepame 2 minutes.
Šiek tiek padidiname kaitrą, suberiame krevetes (lukštentas arba ne), maltos paprikos miltelius, rūkytos paprikos miltelius. Taip pat, pagardiname druska ir pipirais. Kepame 5 minutes pavartant.
Prieš patiekiant apibarstome smulkintomis petražolėmis.
Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname alyvuogių aliejų ir suberiame chorizo dešros griežinėlius bei smulkintą česnaką. Kepame 3-4 minutes.
Nupilame keptuvėje susidariusį riebalų perteklių, į keptuvę su dešra supilame balzamiko actą, medų (arba agavų sirupą), pagardiname druska, pipirais ir kepame dar 3-4 minutes, kol padažas sutirštėja, o chorizo dešra karamelizuojasi. Patiekiame su skrudinta duona.
Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, suberiame smulkintą česnaką ir kepame 2 minutes.
Po to suberiame puselėmis pjaustytus vyšninius pomidorus ir kepame dar 2 minutes.
Po 2 minučių supilame vyną ir kaitiname dar 2 minutes.
Galiausiai sudedame konservuotus artišokus (be skysčio), maltos paprikos miltelius, druską, pipirus ir kepame pamaišydami 5 minutes. Patiekiame su skrudinta duona.
Riekelėmis pjaustytą duoną paskrudiname ir ištriname česnaku.
Stambia tarka sutarkuojame pomidorus, gautą tyrelę tepame ant skrudintos duonos riekelių, apšlakstuome alyvuogių aliejumi, pagardiname druska ir pipirais.
Ant smeigtuko sumauname po 1 žalią alyvuogę, 1 europinio ančiuvio filė bei po griežinėlį konservuoto jelapeno. Paprasčiau nebūna, bet laaabai skanu!
Jūros gėrybes atitirpiname, apibarstome druska, pipirais ir sudedame į sietelį, kad pasimarinuotų ir šiek tiek nuvarvėtų.
Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, suberiame smulkintą svogūną. Kepame 2 minutes. Tada suberiame smulkintą česnaką ir kepame dar 1 minutę.
Į tą pačią keptuvę supilame skardinę smulkintų konservuotų pomidorų, dedame šaukštą kaparėlių, čili paprikos miltelius ir paverdame 10 minučių.
Į pomidorų padažą sudedame atitirpintą jūros gėrybių mišinį, uždengiame dangčiu ir paverdame 5 minutes.
Pagardiname smulkintomis petražolėmis ir patiekiame su skrudinta duona.
#reklama #lidlpartnerystė