“Super” – sutartinai ištarėme tik paragavę šio jautienos kepsnio, kurį valgėme ypač lėtai, nes buvo tikrai labai gerai. Mėsa tiesiog tirpo burnoje, bet pradėkime viską nuo pradžių. Pastaruoju metu pradėjome kreipti didelį dėmesį į perkamą mėsą, o ypač į jautieną. Jei norime pasilepinti tikrai geru kepsniu, nuolatos renkamės brandintą mėsinių galvijų jautieną, kuri pasižymi minkštumu ir sodrumu. Gaminti su tokia mėsa taip pat vienas malonumas. Kadangi brandinimo metu mėsa netenka didelio kiekio savo skysčio, kepdamas jautienos kepsnys neišskiria daug vandens ir mėsa puikiai apskrunda (o ne verda savo sultyse, kaip kartais nutinka su prastesnės kokybės mėsa). Šį kartą rinkomės lietuvišką ir natūralų “Feel The Beef” 30 dienų brandintą jautienos antrekotą, iš laisvėje augintų galvijų. Jį gardinome tiktai druska ir pipirais bei paprastu ir egzotišku pipiriniu padažu, na, ir keliomis daržovėmis. Taigi, dalinamės ingridientų sąrašu, receptu ir keliais patarimais.
Tikras džiaugsmas mėsos megėjams.
- 200-300 g brandintos jautienos antrekotas
- šiek tiek jūros druskos ir šviežiai maltų juodų pipirų
- 2 šaukštai sviesto
- 1 nedidelis svogūnas (arba šalotinis svogūnas)
- 1 šaukštas nemaltų juodų pipirų grūdelių
- 1 šaukštas grudėtų garstyčių
- 3 šaukštai grietinėlės
- 1/3 jautienos sultinio kūbelio
- 150 ml vandens
- 1 žalia paprika
- 1 raudona paprika
- 1 raudonas svogūnas
- 1 nedidelė cukinija
- 1 šakelė rozmarino
- 1 skiltelė česnako
- šiek tiek vyšninių pomidorų
Norint pagaminti tobulą jautienos kepsnį, galioja viena labai svarbi taisyklė - prieš kepant mėsą, ją reikia palaikyti kambario temperatūroje 30-60 minučių, kad atšiltų. Kitu atveju, rizikuojate netolygiai iškepti steiką ir turėti šaltą vidų.
Kol mėsa ruošiasi kepimui, juostelėmis supjaustome paprikas, raudoną svogūną skiltelėmis, o cukiniją griežinėliais. Daržoves sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, kartu su vyšniniais pomidorais ir sutraiškyta česnako skiltele, apšlakstome alyvuogių aliejumi. Taip pat pabarstome druska, pipirais ir smulkintu rozmarinu. Viską šiek tiek pamaišome ir kepame 230 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Kuomet mėsa jau pasiruošusi kepimui, ant viryklės dedame keptuvę (labai rekomenduojame špižinę, plieninę arba grill) ir nustatome pačią didžiausią kaitrą. Keptuvę labai gerai įkaitiname, dedame šaukštą sviesto ir ištirpiname.
Tuomet dedame mėsą. Kepame 2-3 minutes (4-5 jei norit labiau iškepusio) iš vienos pusės, tiek pat iš kitos. Labai svarbu, kepant steiką, jį kuo mažiau vartyti, kad mėsa gražiai apskrustų.
Iškepusį kepsnį išimame iš keptuvės pabarstome jūros druska, šviežiai maltais juodais pipirais ir leidžiame pailsėti 5-10 minučių. Labai svarbu, neskubėti jo prapjauti, kad neišbėgtų sultys.
Kol jautienos kepsnys ilsisi, pasigaminame padažą: į tą pačią keptuvę su mėsos sultimis dedame šaukštą sviesto, beriame kūbeliais smulkintą svogūną ir pakepame 2-3 minutes ant vidutinės kaitros. Po to dedame grūdėtas garstyčias, sultinio kūbelį ir pilame vandenį. Paverdame kelias minutes. Tada beriame pipirų grūdelius, grietinėlę, gerai pamaišome ir paverdame dar dvi minutes. Padažas paruoštas.
Kepsnį patiekiame su šiltomis keptomis daržovėmis, pipiriniu padažu ir lėtai mėgaujamės.
"Feel The Beef" brandintos jautienos rasite didžiuosiuose Vilniaus ir Kauno Rimi prekybos centruose. Daugiau informacijos apie gamintoją adresu: www.feelthebeef.lt