
Asmeniškai man jautienos stroganovas asocijuojasi su vaikyste. Žinoma, jis ne visada būdavo tikras jautienos stroganovas, kadangi dažnai būdavo gaminamas su kiauliena, tačiau nesvarbu, nes pats didžiausias šio patiekalo skanumynas – mėsą apgaubiantis padažiukas būdavo tiesiog WOW.
Kadangi per Kalėdas kepiau jautienos Velingtoną, nuo kurio gaminimo liko daug šviežios jautienos filė atraižų, tad jas užsišaldžiau (beje, nebijokite šaldyti mėsos, jei to dar nedarote). Paskutiniu metu pradėjau dažniau prisiminti, kad šaldytuvas turi ir šaldymo kamerą, tad šį kartą joje atradau jau tikrai užmirštas filė atraižas, kurias atitirpinau ir nusprendžiau panaudoti šiame patiekale. Patiekalas gavosi tobulo skanumo. Padažiukas gavosi būtent toks kokio norėjau ir valgant jį mintimis nusikėliau į vaikystę. Beje, manau tikrai esant reikalui šiame recepte esančią jautienos filė galima pakeisti į kiaulienos filė ar nugarinę. Manau patiekalas gausis tikrai ne ką prasčiau.

Jautienos stroganovas, kuris nukelia į vaikystę.
- 500 g jautienos filė (galima naudoti ir kiaulienos filė ar nugarinę)
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 400 g pievagrybių
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštas dižono garstyčių
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 2 šaukštai miltų
- 60 ml raudono vyno
- 1 šaukšto sviesto
- 500 ml jautienos sultinio
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek šviežių petražolių
-
Mėsą supjaustome plonomis juostelėmis (0,5-1 cm pločio).
-
Į labai įkaitintą keptuvę pilame šlakelį aliejaus. Mėsą pagardiname druska, pipirais ir keptuvėje dalimis ją apkepame, kad tik apskrustų (2-3 min).
-
Kuomet visa mėsa apkepta, sumažiname keptuvės kaitrą iki vidutinės, pilame šlakelį aliejaus, jį įkaitiname ir suberiame ketvirčiais pjaustytus grybus, mažais kubeliais pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir kepame 4-5 minutes. Jei turime, taip pat galime įberti šiek tiek šviežio ar džiovinto čiobrelio – jis labai dera su grybais.
-
Į tą pačią keptuvę suberiame cukrų, pomidorų pastą, garstyčias, miltus ir viską labai gerai išmaišome.
-
Pakepame 1-2 minutes ir supilame vyną. Leidžiame jam nugaruoti (apie 2 min).
-
Tada supilame sultinį, viską išmaišome ir leidžiame pasitroškinti 10-12 min, kol padažas šiek tiek sutirštėja. Pagardiname druska, pipirais.
-
Tada į padažą sudedame apkeptą mėsą, patroškiname dar 5-10 min, kol ji išsitroškina. Dedame šaukštą sviesto, jį ištirpiname ir patiekiame apibarstę šviežiomis smulkintomis petražolėmis kartu su bulvių koše ar virtais makaronais.
Parašykite komentarą