Senovės Majai ir Actekai kalakutus prisijaukino maždaug prieš 2 tūkstančius metus. Po kurio laiko šiuos paukščius Kristupas Kolumbas atvežė į Europą, kur juos labai pamėgo aukštuomenė. Kalakutiena lietuvoje atsirado tik 17 amžiuje pas grafus Tiškevičius ir kitus pasiturinčius ponus. Šiandien kalakutiena nėra tokia poniška ir prabangi, mes manome, kad tai puiki mėsa kasdieniniams patiekalams ir nebūtinai tik šventėms, kadangi jos kainos tikrai nesikandžioja. Be to, tai lengvai paruošiama ir labai sveika mėsa!
Gerokai pasidomėjome apie konkrečias šios mėsos naudingasias sąvybes sveikatai ir sužinojome tokius dalykus:
- Kalakutiena turi nedaug riebalų, visiškai neturi angliavandenių, bet turi ypač daug baltymų.
- Turi seleno, kuris skątina ląstelių augimą, gerina imuniteto funkcionavimą ir apsaugo nuo vėžinių ląstelių atsiradimo.
- Gausi fosforu ir geležimi – svarbiais elementais sveiko organizmo augimui.
- Turtinga cinku – grožio mineralu sveikiems nagams, plaukams, dantims.
- Taip pat naudingomis amino rūgštimis sportuojantiems.
- Jei esate daug kam alergiškas (-a), kalakutiena labai mažai alergizuojanti mėsa.
- Tiesiog labai sveika mėsytė, kuri neapsunkina.
Kalbant apie kalakutienos skonį, jis nėra visiškai neutralus. Valgant jaučiamas lengvas mėsiškumas, kuris stipriau jaučiamas tamsesnėje mėsoje (blauzdelėse, šlaunelėse, sparneliuose). Kalakuto krūtinėlė gerokai švelnesnė. Beje, kalakutienoje yra labai mažai vandens ir tai, mūsų akimis, yra milžiniškas pliusas. Kodėl pliusas? Nes kepant iš mėsos neišbėga vanduo ir mėsa nepradeda virti, o tiesiog kepa. Tokiu atveju mėsa apskrunda, kur ir slypi visas skanumas.
Beje, jei norite pagardinti orkaitėje keptą kalakutieną – rinkitės česnaką, rozmariną, čiobrelį ir šalaviją. Į kompaniją dar priimkite citriną. Orkaitėje kepkite šiek tiek trumpiau negu vištieną ir gausite sultingą ir skaniai iškeptą mėsą. Jei virsite, troškinsite, kepsite keptuvėje – sunku įvardinti konkrečius prieskonius ar pagardus, nes jų yra begalė. Iš esmės, kalakutiena labai universali mėsa, gali būti gardinama pradedant paprikos milteliais, baigiant apelsinų džemu ir garstyčiomis – čia jau jūsų fantazija. Prieš eksperimentuojant, užmeskite akį į mūsų aprašytus receptus su kalakutiena – galbūt atrasite kažką naudingo:
Azijietiški makaronai su kalakutiena, pupelėmis ir hoisin padažu
Kalakutienos kukuliai japoniškai
Užkepti meksikietiški nachos traškučiai su kalakutiena
Beje, jei jau klausiate, skaniausią šviežią kalakutieną randame “Arvi kalakutai” asortimente.