Jei pastebėjote – šią savaitę labai daug kalbu apie ryžius. Ne be reikalo, nes visą savaitę bandau paneigti mitą, kad ryžiai gali būti tik garnyras. Ankstesniuose įrašuose kalbėjau apie indišką biryani bei britišką kedgeree. Šiandien kviečiu nusikelti į saulėtąją Meksiką ir susipažinti su tradicine ryžių ir jautienos kukulių sriuba.
Gamindamas šią sriubą pasirinkau ilgagrūdžius ryžius iš naujojo „Malsena“ ryžių „Gurmanams“ asortimento. Tradiciniai ilgagrūdžiai ryžiai pasižymi nedideliu krakmolingumu, tad sriuboje „nesušoka“ į gumuliukus. Taip pat, gamindamas šį valgį, ryžius naudoju jautienos kukuliuose, kaip vieną iš sudedamųjų dalių. Ryžiai labai parankūs norint suklijuoti mėsą, o minėti ilgagrūdžiai ryžiai šią funkciją atlieką labai puikiai.
Sakoma, kad ši meksikietiška sriuba su ilgagrūdžiais ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais yra tikras maistas sielai. Tačiau, kad taptų mėgstamu meksikiečių patiekalu, turėjo nukeliauti labai ilgą kelią. Šios sriubos užuomazgos siekia dar XIII amžių, kuomet arabai sriubą su riešuto dydžio mėsos kukuliais ‘importavo’ į Ispaniją. Praėjus keliems amžiams, sriuba kartu su ispanų konkistadorais pasiekė Meksiką, kur ji buvo galutinai ištobulinta, panaudojant regionui būdingus ingredientus ir tapo tikrų tikriausiu meksikiečių ‘comfort food’. Man šis valgis taip pat labai patiko. Pagrindinis šios sriubos akcentas – jautienos kukuliai su ryžiais ir šviežia mėta buvo kažkas naujo ir neragauto. Žinoma, nereikia pamiršti ir kitų šiai virtuvej būdingų prieskonių (kuminas, raudonėlis) bei orkaitėje apkeptų daržovių, kurios pagilino valgio skonį ir padarė ją viena iš man skaniausių sriubų.
Puikaus skonios sriuba su pomidoriniu sultiniu, ryžiais ir jautienos kukuliais.
- 500 g maltos jautienos (10% riebumo)
- 60 g „Malsena“ ilgagrūdžių ryžių
- 1 kiaušinis
- 3 skiltelės česnako
- 1/3 smulkinto svogūno
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 4-6 šakelės šviežios mėtos
- 2-4 šakelės šviežių petražolių
- 1 šaukštelis malto kumino
- 5 pomidorai
- 1 svogūnas
- 1 čili pipiras
- 4 skiltelės česnako
- 90g ilgagrūdžių ryžių
- 2 morkos
- 1 nedidelė cukinija
- 3 bulvės
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- 1 šaukštelis malto kumino
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
- 1 litras jautienos sultinio
Pirmiausia pasigaminame sriubos pagrindą. Svogūną, česnaką ir čili pipirą supjaustome stambiais gabalais. Pomidorus perpjauname pusiau. Daržoves sudedame į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, pipirais. Kepame 20 min 200 laipsnių kaitros orkaitėje.
Iškepusias daržoves sutriname maisto trintuvu ir padedame į šalį.
Gaminame kukulius. Išverdame 60g ilgagrūdžių ryžių. Verdame 15 min, tada nukošiame vandenį ir leidžiame jiems 10 min pravėsti.
Inde sumaišome jautienos faršą su virtais ryžiais, labai smulkiai pjaustytu svogūnu, česnaku, smulkintais šviežios mėtos lapeliais ir petražolėmis, kiaušiniu, druska, pipirais ir kumino milteliais. Viską išmaišome ir suformuojame nedidelius kukulius.
Keptuvėje ant šiek tiek aukštesnės negu vidutinės kaitros įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir ant jo apkepame kukulius. Kukulių iškepti pilnai nereikia, o tik šiek tiek apskrudinti.
Gaminame sriubą. Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, suberiame nedideliais kubeliais pjaustytas bulves, morkas. Pagardiname druska, pipirais ir pakepame 2 minutes.
Supilame trintų daržovių, kurį pasigaminome anksčiau, mišinį, pilame sultinį, beriame džiovinto raudonėlio, malto kumino.
Kuomet užverda, sumažiname kaitrą ir paverdame 10 minučių.
Sudedame apkeptus jautienos kukulius, kubeliais pjaustytą cukiniją, likusius 90g nevirtų ryžių, pagardiname druska, pipirais ir verdame dar 15 minučių.
Sriubą patiekiame su šviežiomis žolelėmis (mėta, kalendra ar petražolėmis), laimo skiltele ir kukurūzų traškučiais.
Jei patingėsite orkaitėje kepti pomidorus ir daržoves, galite naudoti tiesiog konservuotus, smulkintus pomidorus. Juos pakepinkite puode kartu su smulkintu česnaku, svogūnu, čili pipiru dar prieš dedant į puodą bulves ir ryžius.
#reklama