Nicos salotos (Salade Niçoise) – ko gero pačios mėgstamiausios mūsų salotos. Tradiciškai gaminamos su šviežiu ir vos vos apkeptu tunu, tačiau iš bėdos galima naudoti ir konservuotą geros kokybės tuną. Šios salotos nesunkiai pagaminamos, nes ingridientus galima pasiruošti gerokai iš anksto, o padažas tiesiog tobulas.
Ko gero pačios skaniausios nicos salotos pasaulyje...
- 2 kiaušiniai
- 1 sauja juodų alyvuogių
- 1 sauja vyšninių pomidorų
- 1 sauja šparaginių pupelių (tinka ir šaldytos)
- 6-8 šviežios bulvytės
- 1 little gem salota arba keli romaninės salotos lapai
- 1 skardinė konservuoto tuno
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šaukštelis dižono garstyčių
- 1 šaukštas kaparėlių
- 2 ančiuvių file arba šaukštas ančiuvių pastos
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštas raudono vyno acto
- žiupsnelis šviežių petražolių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
Jaunas bulves labai gerai nuplauname ir uždedame virti šiek tiek pasūdytame vandenyje.
Kadangi bulvės virs apie 15-20 minučių, kiaušiniai 7, o šparagai 3 minutes susiplanuojame virimo laiką taip, kad tame pačiame puode išvirtumėme kelis ingridientus. Iš pradžių 13 minučių verdame bulves, tuomet į bendrą vandenį dedame kiaušinius ir verdame 4 minutes. Tada į tą patį puodą beriame šaldytus ar šviežius šparagus ir paverdame dar 3 minutes.
Išvirusius kiaušinius dedame po šaltu vandeniu, kad atvėstų, o šparagus ir bulves nukošiame ir kol dar garuoja greitai apšlakstome alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais (tokiu būdu karštos daržovės greitai prisigeria skonių).
Gaminamės padažą: į grustuvę ar maisto plaktuvą dedame kaparėlius, česnaką, ančiuvius, garstyčias, pilame aliejų ir raudoną vyno actą. Viską sutriname ir padažą papildome smulkiai pjaustytomis petražolėmis, pipirais ir šiek tiek druskos (nepadauginam, nes ančiuviai pakankamai sūrūs). Viską gerai išmaišome.
Nicos salotos konstruojamos taip: didelę lėkštę išklojame nuplautais ir nusausintais salotų lapais. Tuomet ant viršaus beriame virtus šparagus ir bulves. Papuošiame vyšninių pomidorų puselėmis ir alyvuogėmis. Ant viršaus verčiame tuną ir viską apšlakstome padažu.
Salotas valgome užsigerdami atšaldytu baltu vynu ir įsivaizduojame, kad sėdime restorane žydrajame Prancūzijos krante.
omentarai
rekomenduojam!
Aš irgi rekomenduoju, paprastai nepaprasta! Tinka ir prie gardaus vyno taurelės 🙂
Mariau, pagaminau pagal receptą, labai geras receptas. Man patiko. Klausimas: koks turi būti kiaušinis? Nuotraukoje matau, kad trynys skystas. Kaip geriau?
Ačiū.
Ilona
Ačiū, kad priminėte, reikės ir man pasigaminti. 😀 skonio reikalas, bet skystas čia man labiau tinka. Galima ir virtą marškinėliuose.