Per pastaruosius mėnesius darbo reikalais lankiausi keliose didelėse maisto produktų ir ingredientų parodose. Nepraleidau progos apžiūrėti naujausias maisto tendencijas su susipažinti su naujovėmis. Pastebėjau, kad vis didesnę svarbą maisto pramonėje pradeda užimti ekologinė produkcija. Taip pat, vis labiau populiarėja tvariai užauginti ir pagaminti maisto produktai. Viena iš naujovių, kuri man pasirodė itin įdomi – svirplių miltų gaminiai.
Nepraleidau progos šiek tiek papildomai apie juos pasidomėti, pabendravau su įdomiais žmonėmis, sužinojau daug naudingos informacijos, tad labai ja noriu pasidalinti su jumis. Patikėkite, čia yra tikrų tikriausia ateitis!
Kas gi tie svirplių miltai?
Kaip sufleruoja pavadinimas, tai yra malti svirpliai. Sutinku, skamba, hmm.. Kaip čia pasakius. 😊 Tačiau iš kitos pusės, viskas neatrodo taip blogai! Čia kalba eina apie specialiose fermose auginamus naminius svirplius, kurie maitinami augalinės kilmės maistu. Žodžiu, viskas vyksta estetiškai ir švariai. Po to, svirpliai atšaldomi (esant šalčiui jie užmiega), išdžiovinami ir sumalami. Štai ir gaunami miltai. Be to, tai itin etiškas gamybos būdas!
Svirplių miltų nauda
- Tai tvarus maistas su itin mažu neigiamu poveikiu aplinkai. Palyginimui galime paskaičiuoti. Norėdami gauti tą patį baltymų kiekį iš jautienos, svirplių auginimui reikia 15 kartų mažiau erdvės, 25 kartus mažiau maisto, o jų auginimas suvartoja 2000 kartų mažiau vandens. Tuo pačiu, svirpliai išmeta 60 kartų mažiau šiltnamio dujų ir gerokai mažiau teršia aplinką. Nerealu, tiesa?
- Turi didelius kiekius natūralaus cinko, geležies, magnio ir kalcio. Kadangi tai nėra sintetiškai pagaminti maistiniai elementai – juos lengvai įsisavina organizmas.
- Turi virš 10 vitaminų. Tame tarpe – didelį kiekį vitamino B12.
- 100-ame gramų svirplių miltų yra tik 121 kalorijos, 5,5 gramai riebalų ir 20,5 gramai baltymų. Tai puikus lieso baltymo šaltinis, kuris yra lengviau įsisavinamas negu sojos ar spirulinos baltymai.
Svirplių miltų skonis ir panaudojimas
Kalbant apie skonį, svirplių miltų skonis primena skrudintų lazdyno riešutų skonį. Visiškai nieko neįprasto. Tad tai gan universalus skonis, kurį galima puikiai naudoti tiek sūriuose, tiek saldžiuose patiekaluose. Taip pat, su jais galima kepti, nors ir kokią bananų duoną. Taip pat naudoti baltyminiuose kokteiliuose pusryčiams ar po sporto. Papildyti jais mano mėgstamą garstyčių ir kaparėlių vinegretą ir apšlakstyti Nicos salotas. Ar tiesiog pabarstyti ant naminės pomidorų sriubos.
Svirplių batonėliai
Visai neseniai sužinojau, kad vieni lietuviai, sekdami ateities maisto tendencijas sukūrė riešutų batonėlius su svirplių miltais. Jų prekinis ženklas “Pēpeke”. (svetainę bei produkcijos sąrašą galite rasti čia – beje, šiuo metu kaip tik ten nuolaidos). Beje, mačiau, kad šiuo metu kaip tik turi nuolaidų. Turėjau galimybę paragauti jų batonėlių ir galiu pasakyti, kad likau nustebęs. Batonėliuose pagrindinė sudedamoji dalis pekano ir lazdyno riešutai, ekologiškos sėklos, grūdai ir svirplių miltai. Kas keisčiausia – valgant nekyla jokių neigiamų minčių, nes tikrai žiauriai geras skonis. O kas svarbiausia, pažiūrėjus maistinę sudėtį užplūsta geras jausmas, nes ji tiesiog įspūdinga.
Visai neseniai sužinojau, kad vieni lietuviai, sekdami ateities maisto tendencijas sukūrė riešutų batonėlius su svirplių miltais. Jų prekinis ženklas “Pēpeke”. (svetainę bei produkcijos sąrašą galite rasti čia: https://pepeke.lt/). Beje, mačiau, kad šiuo metu kaip tik turi nuolaidų. Turėjau galimybę paragauti jų batonėlių ir galiu pasakyti, kad likau nustebęs. Batonėliuose pagrindinė sudedamoji dalis pekano ir lazdyno riešutai, ekologiškos sėklos, grūdai ir svirplių miltai. Kas keisčiausia – valgant nekyla jokių neigiamų minčių, nes tikrai žiauriai geras skonis. O kas svarbiausia, pažiūrėjus maistinę sudėtį užplūsta geras jausmas, nes ji tiesiog įspūdinga.
Pabaigai noriu pasidžiaugti, kad ir Lietuvoje vis dažniau pradedama kalbėti maisto tvarumo temomis. Žinoma, šiai dienai apie tai dabar labai garsiai nekalbama, nes, atrodo, kad didelės problemos dėl mums įprasto maisto tiekimo dar nematome. Tačiau laikui einant, ši problema vis didės, tad būtent svirplių miltų produktai gali būti vienas iš sprendinių.
Jei ši tema pasirodė jums aktuali – kviečiu pasekti PEPEKE socialinių tinklų paskyras. Sužinosite ir daugiau įdomybių, bei galėsite sudalyvautų jų konkursuose ir laimėti produkcijos.
Instagram‘e: https://www.instagram.com/pepeke_food/
Facebook’e: https://www.facebook.com/pepekefood
#reklama