Šiandien norime pakalbėti ir pasidalinti savo žiniomis apie triušieną. Kaip jau rašėme anksčiau, mūsų akimis, ši mėsa yra nepelnytai pamiršta arba vis dar neatrasta. Tiek dėl skonio, tiek dėl naudos sveikatai, tiek dėl auginimo sąlygų.
Pradžiai, šiek tiek istorijos. Triušiena ypač išpopuliarėjo Antrojo pasaulinio karo metais, kuomet kiauliena ir jautiena tapo pagrindiniu kareiviu maistu ir jos tiesiog nebeliko eiliniams gyventojams. Mėsinius triušius auginti nebuvo sunku, jiems tereikėjo švarios žolės, tad triušiena greitai tapo vakarų pasaulio mėsos gamintojų, kulinarų ir valgytojų mėsa. Tai tęsėsi kelis dešimtmečius, kol triušienos buvo, ko gero, ‘atsivalgyta’. Šiandien triušiena po truputį vėl pradeda populiarėti, išskyrus pietų Europos šalis, kur triušiena visuomet buvo plačiai naudojama.
Kalbant apie pasaulines tendencijas, o jei tiksliau apie aplinkosaugą, mėsos pramonė turėtų apsvarstyti platesnį triušienos auginimą. Įdomu, jog pramoninis triušių auginimas pasižymi labai nedideliu anglies pėdsaku (carbon footprint) mūsų planetai, įvertinant tai, kad triušiams nereikia nei grūdų, nei kitų pašarų, o tik šiek tiek žolės ir daigų.
Taip pat mėsa yra tikrai sveika ir pasižymi šiomis savybėmis:
- Beveik neturi cholesterolio, dėl to tinkama žmonėms, kurie turi širdiens problemų.
- Turi seleno, kuris saugo nuo arteriju užsikimšimo ir tuo pačiu kovoja su vėžinėmis ląstelėmis.
- Turi nemažai fosforo, kuris formuoja raumenyną, reikalingas medžiagų apykaitai bei padeda kaulams greičiau sugyti, esant lūžiams.
- Puikus geležies šaltinis, kuri ypač svarbi augančiam organizmui, tad labai rekomenduotina vaikams.
- Turi nedaug natrio, kurio perteklius organizme kaupia vandenį ir keičia pH.
- Nedaug kalorijų – 100g mėsos turi tik 173 kalorijas.
Kalbant apie mėsos savybes, triušiena iš esmės yra labai kokybiška, švelnaus skonio balta mėsa. Priklausomai nuo mėsos dalies, gali būti nesunkiai paruošiama kepant keptuvėje, ant grotelių ar troškinant. Kepti rekomenduojame triušienos juosmeninės dalies filė, kuri yra labai minkšta, o troškinti kumpelius, kadangi jie šiek tiek kietesni.
Mes manome, kad triušienos skonis labiausiai atsiskleidžia tirštuose, sodraus skonio padažuose (grietinėlės, balto vyno, grybų padažai). Mėsa labai dera su morkomis, džiovintomis slyvomis, abrikosais, pomidorais. Patiekalus dažnai gardiname čiobreliu, rozmarinu ir pipirais. O pats geriausias triušienos draugas – garstyčios.
Jei ieškosite įkvėpimo – būtinai paskaitykite šiuos receptus:
Triušienos iešmeliai su riešutų sviesto padažu
Triušienos troškinys su vyno padažu
Taip pat, jei ieškosite puikios triušienos produkcijos – būtinai atkreipkite dėmesį į “Lapino puota” produkciją. Pas juos tikrai kokybiški ir skanūs reikalai!
Šiam kartui tiek. Beje, jau taip sutapo, kad kaip tik šiandien kepėme triušieną.