Šiandien jūsų dėmesiui – vietnamietiškos salotos, pavadinimu gỏi bưởi (pomelo salotos). Kaip ir priklauso pavadinimui, jos gaminamos iš pomelo greipfruto. Šis vaisius kilęs iš pietryčių Azijos ir yra ypatingai populiarus Vietname, kur vietiniai jį valgo apibarstydami aštria čili druska. Skirtingai nuo įprastų greipfrutų, didysis greipfrutas neturi šiems vaisiams būdingo kartumo, pasižymi saldumu ir lengvu rūgštumu. Nepaisant to, vaisiaus odelė yra karti ir ją reikia nulupti, paliekant tik minkštimą.
Gaila, tačiau šiuo sezono metu niekaip nesugebėjome surasti pomelo, tad teko tenkintis paprastais raudonaisiais greipfrutais, bet salotas vistiek suvalgėme akimirksniu, nes buvo žiauriai skanu.
Tradiciškai gaminamos su pomelo greipfrutu, tačiau šį kartą gaminome su raudonaisiais greipfrutais. Puikus, vasariškas receptas.
- 1/2 pomelo greipfruto (arba du raudonieji greipfrutai)
- 1 morka
- 1/2 ilgavaisio agurko
- 2 šaukštai skrudintų svogūnų
- 2 šaukštai smulkintų žemės arba anakardžių riešutų
- 1 nedidelė aitrioji paprika
- 10 tigrinių krevečių
- kelios šakelės šviežios mėtos
- kelios šakelės šviežio baziliko
- kelios šakelės šviežios kalendros
- 1 šaukštas žuvies padažo
- 1 šaukštas laimo sulčių
- 1 šaukštas vandens
- 1 šaukštas palmių arba rudojo cukraus
- 1 šaukštas sriracha padažo
Pirmiausia nulupame ir suplėšome greipfruto minkštimą (būtinai be odelės) kąsnio dydžio gabalėliais. Suverčiame į salotinę.
Agurką perpjauname išilgai ir šaukštelio pagalba išimame sėklas. Tuomet agurką supjaustome pusžiedžiais arba juostelėmis.
Keptuvėje įkaitiname šlakelį alyvuogių arba kokosų aliejaus ir suberiame krevetes. Pabarstome šiek tiek druskos, pipirų ir kepame po 2-3 minutes iš abiejų pusių.
Stambiai sutarkuojame morką ir kartu su pjaustytu agurku ir greipfruto gabalėliais suberiame į salotinę. Ten pat suberiame smulkintas prieskonines žoleles, smulkintus žemės riešutus, keptas krevetes ir skrudintus svogūnus.
Atskirame padaže sumaišome padažo ingredientus ir supilame ant salotų. Viską labai gerai išmaišome. Salotas patiekiame apibarstytas smulkinta aitriąja paprika.
Daugiau salotų receptų rasite čia
4 comments
O kam išimti agurko sėklas?
Agurko sėklas išimame, kadangi jose yra labai daug vandens. Be jų agurkas salotose tampa traškesnis ir gaivesnis. Taip pat, jei rūgštesnis ar sūresnis padažas, agurkas paleidžia daug vandens ir salotos gaunasi perdaug šlapios.:)
O kuo butu galima pakeisti krevetes vegetariskam variantui?
Tofu, daugiau daržovių (brokolis, kalafijoras) ar kokie nors sojų kepsneliai. 🙂