Tobulo gardumo kiaulienos šonkauliukai. Esu juos gaminęs kelis kartus griliuje, tačiau galiu pasakyti, kad orkaitėje gavosi ne ką prasčiau. Žinoma, gaminant orkaitėje labai sunku išgauti dūmų aromatą, tačiau manau, kad svarbiausias dalykas šonkauliams yra mėsos sultingumas ir trapumas.
Būtent šie, gaminti namų orkaitėje, gavosi itin sultingi ir labai lengvai nėrėsi nuo kaulo. Tik yra vienas BET. Norint juos pasigaminti reikės šiek tiek palaukti. Nepaisant to, kad pasiruošimas užtrunka 5 minutes, kepimas truks beveik 4 valandas. Ilgas laiko tarpas privalomas, kadangi mėsa kepa ypatingai žemoje temperatūroje, tad procesas užtrunka, bet nematau čia nieko blogo. Tas 4 valandas galite užsiimti kita veikla, kadangi nei vartyti, nei maišyti nieko nereikės, o tik galėsite karts nuo karto pasimėgauti iš orkaitės sklindančiais nuostabiais kvapais. Šį patiekalą labai rekomenduoju ragauti kartu su gaiviomis ir traškiomis “coleslaw” salotomis, tad pridedu ir jų receptą. Beje, tinkamai išpjaustytus ir paruoštus kepimui šonkaulius visuomet randu LIDL’e, kuriais nusivilti dar neteko.
Nesunkiai paruošiami, bet ypatingai sultingi!
- 1 kg kiaulienos šonkauliukų
- 2 šaukštai rūkytos paprikos miltelių
- šiek tiek druskos ir pipirų
- žiupsnelis malto čili
- 1 šaukštelis česnako granulių (nebūtinai)
- 1 šaukštelis maltų garstyčių (nebūtinai)
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio (nebūtinai)
- 100 g raudono kopūsto
- 100 g balto kopūsto
- 1 morka
- 1/2 obuolio
- keli svogūnų laiškai
- šiek tiek šviežios petražolės
- šiek tiek šviežio čiobrelio
- 2 šaukštai majonezo
- 1 šaukštelis dižono garstyčių
- 1 šaukštas obuolių acto
- šiek tiek druskos ir pipirų
Kiaulienos šonkaulius nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir bukuoju peilio galu nulupame šonkaulių vidinėje pusėje esančią membraną.
Inde pasigaminame prieskonių mišinį sumaišydami rūkytos paprikos miltelius su čili paprika, druska ir pipirais. Jei turite, papildomai galite įdėti garstyčių miltelių, raudonėlio ir česnako granulių. Prieskonių mišiniu ištriname šonkauliukus.
Mėsą labai sandariai suvyniojame į kepimo foliją. Jei naudojate ploną foliją, rekomenduoju vynioti du kartus. Šonkaulius sudedame į kepimo skardą.
Orkaitę įkaitiname iki 135 laipsnių. Orkaitės dugne pastatome kaitrai atsparų indą su šaltu vandeniu. Ant vidurinės lentynos dedame kepimo skardą su suvyniotais šonkauliukais ir kepame 3 valandas ir 45 minutes.
Kuomet iškepa, mėsos viršų aptepame barbekiu padažu, nustatome orkaitės grilio rėžimą ir sugrąžinę kepimo skardą į viršutinę orkaitės lentyną pakepame dar 5 minutes, kol gražiai apskrunda.
Garnyrui pasigaminame "coleslaw" salotas. Raudoną ir baltą kopūstą supjaustome plonomis juostelėmis. Morką ir obuolį sutarkuojame. Šviežias petražoles, čiobrelį ir svogūnų laiškus susmulkiname. Viską beriame į indą. Ant viršaus pilame obuolių actą ir beriame žiupsnelį druskos. Viską išmaišome ir rankomis šiek tiek paslėgiame, kad išbėgtų sultys ir daržovės suminkštėtų. Tada dedame majonezą, garstyčias ir viską dar kartą išmaišome.
Apkrudusius šonkaulius dedame į lėkštę, patiekiame su "coleslaw" salotomis ir barbekiu padažu. Papildomai dar labai tinka marinuoti agurkėliai, čili pipirai, gruzdintos bulvytės. Taip pat, keptuvėje ant sviesto apkeptos kukurūzų burbuolės, apibarstytos tarkuotu sūriu.
#reklama #lidlpartnerystė
1 comment
Šonkauliukai iškepė sultingi ir skanūs, nors marinavau iš akies ir be BBQ padažo. Ačiū