Šį receptą atradome visai atsitiktinai, kuomet ieškojome alternatyvos mėsos kotletams. Šis patiekalas praturtins jūsų racioną daržovėmis ir nustebins skonių gausa. Patiekale jaučiami indiški prieskoniai ir aromatai, bet ne per stipriai, todėl šie daržovių maltinukai taip pat tiks ir lietuviško skonio megėjams.
Jums reikės (2-3 porcijos)
- 500g virtų bulvių;
- 100g virtų morkų;
- 70g apvirtų žalių žirnelių (mes naudojome šaldytus);
- 1/2 svogūno;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 šaukštelio tarkuoto imbiero;
- 1 šaukštelio maltų čili pipirų;
- 1/2 šaukštelio “Garam masala” prieskonių;
- 1/2 šaukštelio maltos kalendros;
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
- Kelių šlakelių citrinos;
- Džiūvėsėlių;
- Aliejaus;
- Poros šaukštų miltų ir šlakelio vandens.
Gaminimo eiga
Vos tik bulvės ir kitos daržovės išverda, jas išimame iš vandens ir leidžiame išdžiūti ir pilnai atvėsti. Nulupame ataušusias daržoves. Į vieną indą dedame virtas, nuluptas bulves ir jas sutriname bulvių grūstuve. Morkas supjaustome kubeliais ir beriame į merlę kartu su žirneliais. Įvyniotas daržoves gerai išspaudžiame, kad jose liktų kiek įmanoma mažiau skysčio.
Į keptuvę pilame šiek tiek aliejaus, tik ne per daug, nes mūsų daržovių maltinukai gali gautis per trapūs. Tuomet į keptuvę beriame kūbeliais pjaustytą svogūną ir leidžiame jam pakepti. Dedame smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą ir vėl kelias minutes viską pakepame, sumažinę temperatūrą. Tada į keptuvę keliauja likusieji pireskoniai: čili pipirai, “Garam masala”, malta kalendra – ir viskas kartu kepa dar kelias minutėles. Žinoma, nepamirštame visko dažnai maišyti. Į keptuvę belieka suberti išvirtas ir gerai nuspaustas (nusausintas) morkas ir žirnelius, taip pat beriame šiek tiek druskos ir juodų maltų pipirų. Visą šia prieskoniuotą daržovienę kepame kokias 5-7 minutes (viskas turi pasidaryti sausoka, kad neliktų skysčių) ir viską maišom maišom maišom. Daržovėms iškepus jas dedame į indą su trintomis virtomis bulvėmis ir viską gerai išmaišome rankomis, įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, įberiame porą šaukštų džiūvėsėlių ir paminkome šią daržovių tešlą. Jei ji per šlapia, dedame dar džiūvėsėlių. Dabar belieka suformuoti maltinukus – čia jau galite pasitelkti savo fantaziją teik dydžio, tiek maltinukų formos atžvilgiu.
Daržovių maltinukai apvoliojami džiūvėsėliuose, bet kad jie prie jų liptų, reikia pasigaminti šį mišinį: į indą beriame porą šaukštų miltų ir pilame šiek tiek vandens (mišinys turėtų būti šiek tiek skystesnis nei lietinių blynų tešla). Viską išmaišome, kad neliktų gumulėlių ir voliojame suformuotus kotletus jame, tada dedame į lėkštę su džiūvėsėliais ir į keptuvę su aliejumi. Kepame iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus. Juos iškepus, dedame ant lekštės su virtuvinių popieriumi, kad pasišalintų dalis aliejaus. Siūlome patiekti su saldžiaaštriu čili padažu (sweet chilli sauce) ir mūsų gamintomis agurkų salotomis (nuoroda į receptą čia)
Skanaus!