Aprašinėdamas šį receptą norėjau papasakoti kokią nors istoriją nuo kurios prasidėjo mano pažintis su šiuo vietnamietišku skanumynu. Tačiau niekaip neatgaminau nuo ko, kur, kaip ir kada ta pažintis prasidėjo. Jei atvirai, turiu kažkokį, šiek tiek keistoką ryšį su šiuo patiekalu. Nors ji gaminu retai, tačiau pakankamai dažnai pagaunu save pagalvojant apie šį patiekalą.
Na pavyzdžiui, parduotuvėje praeidamas pro šviežias žoleles ir užuosdamas šviežią baziliką ir mėtą iškart pagalvoju apie jų panaudojimą Summer Rolls’uose. O valgydamas azijietišką karį su kokosų pienu ir riešutais prisimenu padažą, kurį gaminu prie jų. Na nežinau kodėl čia taip, bet patikėkite, šie vietnamietiški suktinukai tikrai verti dėmesio. Valgant juos nosimi jaučiamas šviežių žolelių kvapnumas, o daržovių traškumas, krevečių minkštumas ir šiek tiek aštrus kokosinis padažas įaudrina skonio receptorius. Pasigaminkite patys ir įsitikinkite, o jei prireiks reikalingų azijietiškų ingredientų, jų šią savaitę galite surasti “LIDL” prekybos centruose. Ten vėl vyksta mano pati mėgstamiausia rytų Azijos produktų savaitę su kokosų pienu, azijietiškais padažais ir visu kalnu skirtingų makaronų.
Sveikas, gaivus ir nesudėtingas patiekalas pusryčiams, pietums ar vakarienei.
- 10 vnt. ryžių popieriaus lakštų
- 1/2 ilgavaisio agurko
- 2 morkos
- 2 svogūnų laiškai
- 10 vnt. šaldytų krevečių
- 2-3 šakelės šviežios mėtos
- 2-3 šakelės šviežio bazilikos
- 4-5 šakelės šviežios kalendros
- 50 g stiklinių, plonų azijietiškų makaronų
- 200 ml kokosų pieno
- 2 šaukštai riešutų sviesto
- 1 šaukštas raudonojo kario pastos
- 2 šaukštai žuvies padažo (galima pakeisti sojos padažu)
- 1 šaukštas cukraus
- 1 laimo sultys
- 1 šaukštelis skrudintų sezamų ar kokoso aliejaus kepimui
Pirmiausia pasiruošiame krevetes. Jei naudojame šaldytas virtas – jas atitirpiname šaldytuve per naktį arba po tekančiu vėsiu vandeniu. Jei krevetės nevirtos, bet atitirpusios – jas išverdame vandenyje (3-4 min). Tuomet krevetes išlukštename ir perpjauname išilgai per visą ilgį, kad taptų plonesnės.
Tada gaminamės padažą. Į puodą ant vidutinės kaitros pilame šlakelį kokosų ar skrudintų sezamų aliejaus. Kuomet įkaista, dedame raudonojo kario pastą ir ją pakepame kelias minutes. Tuomet supilame kokosų pieną, riešutų sviestą, žuvies ar sojos padažą ir cukrų. Viską išmaišome, leidžiame užvirti ir iškart nukeliame nuo kaitros, kad kokosų pienas nesušoktų į guziukus. Padažą pagardiname laimo sultimis ir leidžiame šiek tiek pravėsti.
Atskirame puode užverdame vandenį ir jame išverdame stiklinius azijietiškus makaronus. Verdame 4 minutes, tuomet nukošiame ir nuplauname šaltu, tekančiu vandeniu.
Pasiruošiame daržoves. Svogūnų laiškus supjaustome 4-5 cm ilgio juostelėmis. Agurką perpjauname išilgai, šaukštu išskobiame sėklytes ir taip pat supjaustome 4-5 cm ilgio juostelėmis.
Atskirame inde sumaišome tarkuotą morką su smulkintomis žolelėmis (baziliku, mėta, kalendra).
Galiausiai viską susiruošus galima pradėti vynioti suktinukus. Į indą su šaltu vandeniu dedame 3-4 ryžių lakštus ir leidžiame jiems išbrinkti (3 min).
Kuomet išbrinksta, ištraukiame iš vandens ir šiek tiek nusausinę padedame ant pjaustymo lentelės.
Į ryžių lakšto centrą dedame 2 krevečių puseles (gražiąja puse į išorę), ant jų krauname šaukštą tarkuotų morkų salotų, dedame 1-2 šaukštus stiklinių makaronų, kelias juosteles agurko ir kelis svogūnų laiškus.
Tuomet šoninius ryžių lakšto kraštus (iš kairės ir dešinės) lenkiame ties įdaro centru, šiek tiek paspaudžiame ir prilaikydami įdarą suvyniojame suktinuką (vyniojame iš apačios į viršų).
Tą pačią procedūrą kartojame su visais ryžių lakštais.
Patiekiame su šiek tiek pašildytu kokosų pieno ir riešuto sviesto padažu.
#reklama