Plėšyta kiauliena (pulled pork) šiuo metu greito maisto užkandinių mėgstamas ingridientas, atkeliavęs iš JAV pietinių valstijų. Paprastai patiekiamas su barbekiu padažu (mūsų siūlomas naminio barbekiu padažo receptas čia) bandelėse ar tortilijose, tačiau gali būti naudojama ir plačiau. Siūlome pasitelkti fantaziją ir išbandyti šią mėsą ant picos, salotose, sumuštiniuose, kiaušinienėse, apkepuose… Plėšyta kiauliena ruošiama ilgai, tačiau nereikia įdėti daug darbo, o ją užšaldžius galima laikyti 3-6 mėnesius, tad tai yra labai ekonomiškas patiekalas/ingridientas.
- 2 kg kiaulienos mentės (su kaulu arba be)
- 3 skiltelės česnako
- 3 šaukštai saldžios rūkytos paprikos
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
- 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- druska ir pipirai
- 3-4 svogūnai
Pirmiausia pasigaminame marinatą: sumaišome rūkytą papriką, čiobrelį, smulkintą česnaką, cukrų, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų. Marinatas turėtų gautis pastinės konsistencijos – jei šiek tiek per tirštas, pilame daugiau alyvuogių aliejaus.
Gautą marinatą verčiame ant kiaulienos mentės ir tolygiai ištriname. Uždengiame ir paliekame šaltai pasimarinuoti 1-2 dienas.
Atėjus kepimo dienai, nulupame svogūnus ir supjaustome į ketvirčius (mažesnius svogūnus į puseles) ir išdėliojame ant kepimo skardos, kurioje kepsime mėsą (svogūnai taps pagrindu, ant kurio gulsis kiaulienos mentė – tai suteiks papildomo skonio ir leis mėsai skrusti iš apačios).
Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių ir kepame 5,5-6 valandas (priklausomai nuo mėsos gabalo storumo) arba kol mėsos vidinė temperatūra ties centru pasieks 90-95 laipsnius. (naudojame štai tokį virtuvinį termometrą).
Kepant mėsą prie tokios žemos temperatūros, mėsa neišsausėja, o skaidulos lengvai plyšta. Iškepusią mentę apdengiame ir paliekame pasiilsėti pusvalandžiui. Tuomet imame dvi šakutes ir suplėšome į juosteles. Likusius iškepusius svogūnus, kuriuos naudojome mėsos kepime, supjaustome nedideliais gabalėliais ir sumaišome su mėsa.
Plėšyta kiauliena skaniausia dar šilta, sumaišyta su barbekiu padažu, tačiau ji taip pat labai puikiai gali būti užšaldoma. Mėsą rekomenduojame užšaldyti paskirsčius tolygiai į šaldymo maišelius po 100-200 gramų. Norint atšildyti – užsegtą maišelį dedame į puodą su karštu vandeniu ir šiek tiek pakaitiname. Jokiu būdu nekaitiname plėšytos kiaulienos išimtos iš maišelio (keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje), kadangi ji labai greitai išsausės.
Mėgstančius pasisukioti virtuvėje, kviečiame prisijungti prie Facebook grupės, kurioje gausite dar daugiau naudingų patarimų ir patiekalų receptų iš kitų skaitytojų: