Esu labai didelis kebabų mėgėjas (jei įdomu – visada valgau su česnakiniu ir aštriu). Bet ši naminė pita su falafeliais – rimtas kebabo konkurentas. Tradiciškai tai yra labai populiarus Izraelio gatvės maistas ir rengdamas šį receptą stengiausi viską atkartoti kuo tiksliau, kad galutinis patiekalas būtų kuo autentiškesnis.
Na žinokite, manau, kad pavyko super gerai. Aišku, nebūčiau apsiėjęs be kokybiškos tahini pastos, humuso ar tabbouleh salotų iš LIDL. Žinoma, visus šiuos ingredientus galima patiems pasigaminti namuose, tačiau visiškai nemačiau tam reikalo, nes kainos ir taip pasirodė nedidelės, o dėl geros kokybės ir taip buvau tikras. Anyway, patiekalas gavosi tiesiog puikus, sultingas ir labai kvapnus. Be to, kadangi jis be mėsos ir be pieno produktų, tai yra tinkamas ir veganams. Jei reiktų valgyti tokio lygio patiekalus kiekvieną dieną, tai gal ir nėra taip blogai patapti veganu? Neišsigąskite – čia šiaip mano pamąstymas. Galiu drąsiai teigti, kad ši pita yra mano naujas atradimas!
Tikrų tikriausias gatvės maistas iš Izraelio. Jei mėgstate kebabus – šis patiekalas jums!
- 3 pomidorai
- 4-6 trumpavaisiai agurkai
- šiek tiek šviežios petražolės lapelių
- 200 g mėlyno kopūsto
- 1 šaukštas obuolių arba balto vyno acto
- 200 g avinžirnių užtepėlės (humuso)
- 200 g kuskuso salotų (tabbouleh)
- 400 g šaldytų falafelių
- 50-70 ml aliejaus kepimui
- 240 ml šilto vandens
- 320 g kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai sausų mielių
- 2 šaukšteliai druskos
- 1/2 šaukštelio cukraus
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 120 g sezamų pastos (tahini)
- 1/2 citrinos sulčių
- 1/2 apelsino sulčių
- 1/3 greipfruto sulčių
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 česnako skiltelė
70g miltų sumaišome su 240ml vandens, mielėmis ir cukrumi. Palaikome 15 min, kol susiaktyvuoja mielės.
Į gautą mišinį supilame druską, alyvuogių aliejų ir likusius miltus.
Išminkome tešlą ir paliekame pastovėti uždengus apie 1 valandą arba kol padvigubėja.
Tešlą padaliname į 8 dalis ir suformuojame rutuliukus. Juos uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pailsėti 10 min.
Tešlos rutuliukus iškočiojame į diskus (5-8 mm storio) ir kepame šiek tiek aukštesnėje nei vidutinės kaitros keptuvėje po 1-2 min iš abiejų pusių.
Smulkintą česnako skiltelę sumaišome su tahini pasta, apelsino, citrinos, greipfruto sultimis. Pagardiname druska, pipirais. Įtarkuojame šiek tiek citrinos žievelės.
Pomidorus supjaustome kubeliais, pabarstome druska, pipirais ir išmaišome. Tada sukrauname juos į sietelį ir leidžiame nuvarvėti sultims (apie 10 min).
Nusausėjusius pomidorų kubelius sumaišome su kubeliais pjaustytais agurkais (jei jie labai sultingi – išpjauname sėklas) bei smulkintais petražolių lapeliais.
Taip pat plonomis juostelėmis supjaustome mėlyną kopūstą.
Atskirame inde sumaišome jį su 1 šaukštu obuolių ar balto vyno actu, žiupsneliu cukraus, druska ir pipirais.
Keptuvėje įkaitiname kepimo aliejų, sudedame šaldytus falafelius (jų atitirpinti nebūtina) ir kepame iš abiejų pusių po 4-5 minutes arba kol gražiai apskrunda.
Iškepusius falafelius sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.
Namines pitos duoneles perpjauname pusiau ir kiekvienoje puselėje peiliu ar šakute padarome kišenę.
Į pitos kišenę dedame humuso, mėlyno kopūsto, pomidorų ir agurkų salotų, skrudintus falafelius, kuskuso salotas, o ant viršaus gausiai apšlakstome tahini padažu. Jei trūksta aštrumo, kartu labai tinka marinuoti čili pipirai.
#reklama #lidlpartnerystė