Beigeliai su įvairiais įdarais per pastarąjį šimtmetį tapo ypač pamėgti skubančių Niujorko gyventojų, kaip idealus greitų pietų ar sočių pusryčių variantas. Labai įdomu, kad šis žydiškas kepinys kilęs iš Lietuvos Didžiosios Kunigaištystės ir Lenkijos žydų. Praėjus šiek tiek laiko XX a. pradžioje šiuos riestainius į JAV atvežė rytų Europos žydai, kur pradėjo kurtis jų kepyklos ir kepinių populiarumas augo. Nepaisant to, rytų Europoje, įskaitant ir Lietuvoje “beigeliai” tapo nepelnytai užmiršti. Tad siūlome išbandyti.
Norime pridurti – jei patiko mūsų rekomenduojamos mėsainių bandelės, tuomet šie naminiai riestainiai patiks taip pat.
- 7 g sausų mielių
- 1,5 šaukšto cukraus
- 180-250 ml šilto vandens
- 500 g kvietinių miltų
- 1,5 šaukštelio druskos
- šiek tiek sezamo sėklų, aguonų ar džiovintų svogūnų granulių dekoravimui
Pirmiausia aktyviname mieles. Į indą su 120ml šilto vandens beriame sausas mieles su cukrumi ir nemaišius leidžiame pastovėti 5 minutes. Po 5 minučių labai gerai išmaišome mišinį, kad pilnai ištirptų cukrus.
Dideliame inde, kuriame minkysime tešlą, sumaišome miltus su druska. Taip pat pilame prieš tai aktyvuotas mieles ir papildomai 60ml šilto vandens.
Minkome tešlą. Ji turėtų gautis drėgna, bet nelipni. Jei per sausa - pilame šaukštą, ar kelis, vandens, jei per drėgna - šiek tiek miltų.
Išminkytą tešlą dedame į aliejumi išteptą indą ir uždengę paliekama šiltai 1 valandai.
Praėjus 1 valandai tešlą paspaudome, kad išeitų oras ir paliekame dar 10 minučių pakilti.
Iš subrendusios tešlos suformuojame 8 vienodo dydžio kamuoliukus. Kiekvieno jų centre atsargiai pirštu padarome skylę ir suformuojame norimo dydžio riestainius. Tuomet sudedame ant kepimo skardos ir uždengę palaikome dar 10 minučių, kad pailsėtų tešla.
Užverdame didelį puodą vandens ir jame išverdame kiekvieną "beigelį". Verdame po 1 minutę iš abiejų pusių. Svarbu nevirti visų iškarto, nes šie naminiai riestainiai virdami pučiasi ir gali sulipti. Mes verdame po 2 vienu metu.
Išvirusius riestainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, patepame kiaušinio plakiniu, pabarstome norimais pagardais (sezamo sėklos, aguonos ar panašiai) ir kepame 220 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Ragaujame kątik iškepusius su sviestu ar kreminiu sūriu.
6 comments
Kažin kaip užšaldyti beigelius, prieš ar po virimo? Ar gal jau iškepus?
Gabriele, mes iškepame ir tada šaldome;) Po to atitirpinam kambario temperatūroje ir būna kaip švieži.
Ar papildomo vandens tikrai turėtų būti tik 60ml?
Julija, pirmiausia reikia vandenyje (120 ml) suaktyvuoti mieles su cukrumi. Po to šitą mišinuką supilti į miltus ir druską ir papildomai dar įpilti 60 ml vandens. Jei trūksta drėgmės – pilti dar kelis šaukštus vandens. Ačiū už klausimą, šiek tiek patikslinau receptą. Jei dar turite klausimų – klauskite. 🙂
Ar tešla turi gautis kieta?
Taip, gaunasi kietoka ir nelipni.